\
Bună,
Sunt Alexandru de la Bosal Solutions. Am fondat compania din dorința de a cerceta și dezvolta soluții inovative, dar și pentru a integra tehnologiile informaționale în diferite domenii din Republica Moldova. Domeniul agriculturii este prioritatea companiei, în special integrarea dronelor în agricultură pentru scanarea, cartografierea și pulverizarea terenurilor agricole. Astfel, din septembrie 2019, Bosal Solutions a devenit Distribuitor Autorizat DJI Agriculture în Republica Moldova și lider mondial în producția dronelor. Din anul 2020, în Republica Moldova, profesioniștii din fotografie sau cinematografie nu mai sunt singurii care folosesc dronele în activitățile lor. Mai nou, acestora li se alătură agricultorii, unii dintre care devin piloți de drone pentru a-și moderniza activitățile și a le face sustenabile.
Ideea de a deschide o afacere în domeniul dronelor, inclusiv în agricultură, a început acum câțiva ani, într-o discuție cu prietenii, unde am fost surprins să aflu despre succesul cu care unele țări utilizează dronele în acest domeniu. Am aplicat la multe proiecte de finanțare, dar toți erau sceptici să finanțeze această idee. Într-un final, am găsit o echipă care s-au alăturat acestei inițiative de viitor ce aduce în prim-plan oameni cu viziune și dorința de a crea soluții pentru orașe smart și sustenabile. La scurt timp, am reușit să aduc în țară două tipuri de drone care să îi ajute pe agricultori să-și facă munca mai eficientă și să evite pierderile.
De exemplu, una din drone este utilizată pentru pulverizarea produselor de uz fitosanitar și a fertilizanților, iar altele de colectare a indicilor de vegetație și cartografiere a terenurilor agricole. Avantajul utilizării dronei față de tehnica tradițională, adică tractorul, este că drona nu calcă culturile. Astfel, producătorul agricol salvează până la 4,5 % din cultură. Un alt avantaj al utilizării dronei este și intervenția în câmp când vremea este ploioasă, pe când tractorul nu poate să o facă, pentru că este noroi. Drona DJI Agras T20 zboară cu o viteză de până la 25 de km/h, la 1.5 — 3 metri înălțime deasupra culturii și reușește să pulverizeze cu particule mici de apă. Astfel, în loc de 300 de litri de amestec pe hectar, necesari atunci când este utilizată tehnica tradițională, drona are nevoie doar de maxim 20 de litri. Unii agricultori, au rețineri față de tehnologiile noi, fiind obișnuiți cu tehnologia tradițională, uneori e dificil să îi convingi că poți stropi cu cantități mici de apă și că sunt suficienți și 20-30 de litri maximum. Datorită dronei, care pulverizează cu picături de 130-210 microni, lichidul se lipește deodată de plantă și nu mai e nevoie de stropit cu cantități mari de apă. Astfel, se reduc cheltuielile, nu se consumă atâta combustibil și sunt reduse emisiile de gaze.
O altă dronă, dotată cu șase senzori, este capabilă să scaneze terenurile și să determine starea plantei. Drona DJI Phantom 4 Multispectral are o viteză de 47 de km/h și poate zbura la o înălțime de maxim 120 de metri. Cu ajutorul ei poți să determini dacă pe terenurile agricole sunt probleme, poți vedea dacă planta este stresată sau dacă ea este uscată. Datele te ajută să analizezi indicii de vegetație. Poți să afli starea la moment a culturilor.
Totodată, după ce sunt colectate datele multispectrale, un soft le prelucrează și poate crea o hartă a tratamentelor, care este ulterior încărcată în dronă, astfel încât anumite zone vor putea fi evitate. Printre cei care cumpără drone se numără agricultorii, precum și companiile care prestează servicii de stropit și analiză a datelor multispectrale.
Daca te-am intrigat, ne gasesti pe bosalsolutions.md sau pe Facebook.
Ai şi tu o poveste pe care ai dori să o împărtăși altora?